Min OD-dag hos Erasmus + ungdom

Operasjon dagsverk hos Erasmus + ungdom 2.november 2023 ble en opplevelse jeg vil huske lenge. Jeg søkte om å delta gjennom OD sin nettside - og det var virkelig verdt det!

Jeg har lenge drømt om å reise ut av landet for å gjøre en forskjell for andre, samt utvikle meg selv som person. Å bli kjent med nye mennesker fra en ny kultur, lære om kulturelle verdier og nye språk synes jeg er en gullnøkkel til det internasjonale samfunnet og en åpning for en fremtid på tvers av landegrenser. Dessverre er det mange motiverte ungdommer som har lyst til å lære om det internasjonale samfunnet, men som ikke får mulighet til det av økonomiske årsaker. Da er det synd at det ikke er flere som kjenner til Det europeiske solidaritetskorpset, et program som gir ungdommer mulighet til å bo og jobbe frivillig i et annet land i Europa i inntil et helt år, uten at det koster dem en krone. Programmet er til for å fremme solidaritet i samfunnet, samtidig som de som reiser får mulighet til å vokse og utvikle seg som mennesker. Det er ingen kvalifikasjonskrav for å bli med, det eneste som kreves av deg er at du er motivert til å lære. Med andre ord: Solidaritetskorpset er ikke bare for skoleflinke ungdommer med en perfekt CV.  

Det overrasket meg å høre at jeg kan reise gjennom Solidaritetskorpset og jobbe frivillig i et av de 27 EU-landene, Nord-Makedonia, Island, Sveits eller til og med Tyrkia, helt gratis. Jeg kan jobbe med hva jeg vil, mulighetene er uendelige! Sette opp en musikkfestival i Italia? Jobbe på en gård i Frankrike? Eller kanskje jobbe som kokk på en restaurant i Portugal? You name it! Så lenge du har oppholdstillatelse i Norge og er i alderen 18-30år så har du mulighet til å jobbe frivillig. Du får også veiledning gjennom hele prosessen, fra start til slutt, og du kan få hjelp til å finne et prosjekt som passer for deg. Du får en egen mentor som veileder deg under utenlandsoppholdet ditt, og etter at prosjektet er ferdig kan du bli med i et nettverk av tidligere deltakere, reise på nasjonale og internasjonale seminarer, og dele av dine opplevelser med andre.  

Frivillig arbeid gjennom Solidaritetskorpset er en mulighet du kun får én gang i livet. Du velger et prosjekt som varer mellom 2 og 12 måneder, og alle kostnader blir dekket; mat, bosted, reise, forsikring m.m. Du får i tillegg utbetalt litt lommepenger hver måned som du kan bruke på å være sosial og bli bedre kjent i landet du bor i. Språkbarrieren er heller ikke noe du trenger å bekymre deg for, fordi du får gratis språkkurs i det språket som snakkes i landet du oppholder deg i. I tillegg lærer du masse av å kommunisere med lokalbefolkningen når du jobber frivillig. Om du reiser på et lengre opphold skal du ikke se bort ifra at du vil snakke språket flytende når du kommer hjem! Dette er en skatt du tar med deg videre i livet og noe du kan få bruk for både på ferie, men også på arbeidsplassen, og egentlig hvor som helst andre steder så lenge du lever.  

Alle slags mennesker fra alle slags deler av landet har deltatt på dette, og de sier de det samme omtrent alle sammen: «Denne reisen endret livet mitt». Vi har hørt historier fra folk som har droppet ut av videregående, fått mulighet til å jobbe frivillig gjennom Solidaritetskorpset, og som kommer tilbake med en helt ny innsikt til livet. Opplevelsen du får fra å bli med i programmet endrer livet ditt. Du får knyttet nye bånd til et mangfold av mennesker og får vennskap som varer livet ut. Du får utforsket muligheter som åpner opp for fremtidige studier, samt arbeidserfaring. Du får ikke bare lært nytt om andre, men også om deg selv og får utviklet identiteten din i en ny retning med nye perspektiver. 

I tillegg til dette lærte vi at Erasmus + ungdom arrangerer en konkurranser hvor mang kan vinne en gratis interrailbillett det året man er 18 år. DiscoverEU-konkurransen blir holdt to ganger i året, og du kan søke alene eller med venner. Tusenvis av billetter blir delt ved hver utlysning, og hittil har omtrent halvparten av de som har deltatt i Norge vunnet billett. Med billetten kan man reise i opptil 30 dager. Mange velger å bruke sommeren på dette, og underveis i reisen kan du delta på såkalte Meet-Ups. Dette er sosiale sammenkomster for DiscoverEU-deltakere som blir arrangert i ulike land i Europa.  

På OD-dagen lærte vi om disse fantastiske programmene, i tillegg til at vi ga denne kunnskapen videre til andre. Vi delte oss i fire grupper, og min gruppe besøkte Etterstad vgs. og stod på stand og snakket med elevene i spisefri. Jeg møtte mange engasjerte ungdommer som ikke hadde hørt om programmene før, og som gjerne ville delta. De satt pris på å få informasjon om hvilke muligheter som finnes for dem utenfor Norge, og det gjorde jeg også. Jeg har ikke fylt 18 år ennå, men så snart jeg fyller 18 har jeg lyst til å delta på dette!  

Er dette noe som interesserer deg? Eller har du kanskje venner som det kan være interessant for? Spre ordet om programmene! Snakk med studieveileder på skolen, venner og familie eller organisasjonen du er med i. Faktisk kan Erasmus + Ungdom gi organisasjonen din pengestøtte til å lage et eget prosjekt, om dette er aktuelt for deg så er det bare å ta kontakt med Erasmus + ungdom! Og om du synes en OD-dag hos Erasmus + ungdom virket spennende så er det bare å søke hos dem til neste år. Jeg anbefaler det på det sterkeste! 

Skrevet av Annika Delgado-Terkelsen  

Gjengen fra Operasjon dagsverk: 9 elever fra 5 forskjellige skoler hadde sin OD-dag hos Erasmus + ungdom