Jeg tror jeg kommer til å huske dette livet ut!»

Den 4. november 2021 gikk Operasjon Dagsverk av stabelen, og Tayab Farid Malik (15) fra Veitvet skole valgte å jobbe med Erasmus +: Aktiv Ungdom. Det ble en opplevelse litt utenom det vanlige.

Da det nærmet seg OD-dagen Tayab (15) etter mulige jobber på sidene til Operasjon Dagsverk. En annonse om muligheten til å jobbe med Erasmus + fenget interessen hans. Tayab søkte, og fikk jobben. Sammen med 8 andre spente ungdommer møtte han opp i Erasmus + sine lokaler på Helsfyr.

«Vi begynte med å introdusere oss selv og ha noen navneleker og aktiviteter for at vi skulle bli kjent med hverandre. Det var litt utfordrende siden vi også delte ting med hverandre som er tøft, men det var gøy og vi ble veldig kjent!» forteller Tayab.

Deretter fikk ungdommene en introduksjon om Erasmus + og ulike prosjekter som ungdom kan delta på. Tayab forteller: «Erasmus + er et EU-program som gir unge mennesker i alderen 13-30 år muligheten til å jobbe frivillig i et annet land i Europa eller delta på internasjonale ungdomsprosjekter. For eksempel kan du jobbe på bondegård eller bidra ovenfor sårbare grupper i samfunnet som barn, unge eller funksjonshemmede. Det viktigste er at man finner noe man er interessert i! Man kan også delta på en gruppeutveksling, der man inviterer andre ungdomsgrupper til Norge, eller en gruppe fra Norge kan besøke en eller flere ungdomsgrupper i et annet land. Ungdommene er selv med på å planlegge prosjektet og velge tema, og det er gratis for de som deltar.»

Etter introduksjonen ble ungdommene delt i grupper, som besøkte 3 ulike videregående skoler for å snakke med ungdommene i storefri. De satte opp stand, delte ut flygeblader og give-aways, og snakket med ungdommene om disse mulighetene som de kan delta på. Mange viste interesse, og Tayab syntes de var spennende å få være med på å dele informasjon om disse mulighetene som ikke alle er klar over at finnes.

Til slutt samles ungdommene igjen på Helsfyr for å debrife og spise pizza sammen. Det ble også tid til en kortspill-aktivitet som ga ungdommene et bilde av hvordan det er når man er ny i et land, ikke kjenner språket og ikke helt forstår de kulturelle normene. «Det var spennende å forsøke å mestre oss selv og skape tillit til hverandre. Det ble litt kaos, men det var jo meningen også!» forteller Tayab.

Tayab er tydelig på at han har fått kunnskap og erfaringer som han vil ta med seg videre. «Jeg har fått en helt unik opplevelse med Erasmus +. Jeg fikk sjansen til å dele budskapet om prosjekter ungdom kan delta på, og jeg lærte også mye nytt selv. Jeg har møtt nye mennesker som jeg ble godt kjent med. Jeg mener Erasmus + faktisk hjelper ungdom, og jeg har lyst til å delta i et av programmene deres senere i ungdomslivet. Jeg tror jeg kommer til å huske dette livet ut. Det var en veldig lærerik og nyttig dag!» avslutter Tayab.

Tayab Farid Malik