Bærum Ungdomsråd på tur: European Youth Event 2018

Bærum Ungdomsråd deltok i starten av juni på European Youth Event i Strasbourg, og fikk delta på flere spennende aktiviteter sammen med andre ungdommer fra Europa.

Tenk deg å diskutere integrering med engasjerte ungdom fra hele verden, inne i selve Europaparlamentet i Strasbourg? Eller hva med å høre FNs Generalsekretærs utsending for ungdom snakke om sitt arbeid for ungdom i verden? Og møte massevis av andre engasjerte ungdommer fra forskjellige land i Europa? Alt dette opplevde jeg faktisk nylig, og det er opplevelser jeg ikke ville vært foruten.

For to uker siden, 1. og 2. Juni, deltok jeg og syv andre medlemmer av Bærum Ungdomsråd på European Youth Event 2018 (EYE2018). Det finner sted i og utenfor Europaparlamentet i Strasbourg, og er et event for politisk- og samfunnsengasjert ungdom i Europa. EYE-konferansen gir ungdom muligheten til å få være med på å påvirke både store og små saker i Europa, samt møte andre engasjerte ungdommer og lære av hverandre. Dette skjer gjennom forskjellige aktiviteter, hvor noe holdes inne i selve Europaparlamentet, og mye utenfor bygningene på Yo!Fest sine områder. Yo!Fest er en del av EYE2018, og arrangerer workshops, debatter og utstillinger i telt utenfor parlamentet.

Det er samlet sett et stort arrangement, med over hele 8000 ungdommer fra alle kriker og kroker i Europa i alderen 16-30, med 300 talere og debattanter, og 200 forskjellige aktiviteter man kan melde seg på. Aktivitetene var alt fra debatter, samtaler, workshops, forestillinger og utstillinger, og med ulike temaer og vinklinger.

Før turen meldte vi oss på en håndfull workshops og debatter, avhengig av hvilke vi anså som interessante og relevante for vårt arbeid hjemme i Bærum. Vi lastet ned EYE2018-appen, pakket kofferten og gledet oss til å dra. Likevel var vi nok, eller jeg i hvert fall, ganske spent og nysgjerrig på hva det vi skulle delta på.

Da vi gikk fra hotellet i retning Europaparlamentet føltes alt veldig eksotisk, som noe mye større enn det jeg hadde vært med på tidligere. Vanligvis er vi 10 ungdommer rundt bordet i Ordførersalen i Bærum, og vi diskuterer hvordan barn og unge kan få det best mulig i kommunen vår. Her, i selveste Europaparlamentet i Strasbourg var vi 8000, med internasjonale saker på agendaen, og jeg skal innrømme at jeg følte meg litt nervøs. Jeg er ikke vant til å diskutere saker med så stort omfang, ikke vant til å delta på eventer med så stort påvirkningspotensial. Jeg innså plutselig hvor viktig det vi skulle delta på muligens var.  Det var en både veldig spennende og fascinerende følelse.

På de to dagene European Youth Event strakk seg over deltok vi på en håndfull aktiviteter. Til tross for noen av temaene vi var innom hovedsakelig var relevante for medlemsland i EU eller i land hvor det er mer politisk misnøye og uro enn i Norge, var det mange temaer som både var sentrale og dagsaktuelle for oss også. Ungdomsmedvirkning, bærekraftig utvikling, den digitale utviklingen i verden, og hvordan best integrere flyktninger og nyinnflyttede i samfunnet er noen eksempler. Organisasjoner, politikere, kunstnere, ildsjeler og andre ungdommer delte hvordan de jobbet med disse temaene. Jeg prøvde å suge til meg alt, og prøvde å forestille meg hvordan andres modeller og erfaringer kan brukes i Bærum. Det var akkurat derfor vi i Ungdomsrådet ønsket å delta – for å få andre innfallsvinkler og synspunkt på saker og temaer vi jobber med enn de vi hittil har hatt.

Selv om det var interessant å være tilhører uten å selv delta så mye, som jeg var, tror jeg man kan få mest mulig ut av en slik konferanse som European Youth Event dersom man forbereder seg litt på forhånd. Kanskje man finner ut hva flere ungdommer i lokalmiljøet mener om noen saker, eller noterer ned egne meninger, kanskje forbereder man seg på å snakke på engelsk istedenfor norsk. Mye av poenget og målet ved EYE er at ungdom kan gi tilbakemeldinger og innspill til de i Europa som bestemmer ting for ungdom. Medlemmer i Europaparlamentet, utsendinger fra FN eller forskjellige organisasjoner var representert på konferansen, og var villige til å ta imot tilbakemeldinger og råd fra ungdommen.

Under aktivitetene vi deltok på fikk vi ungdommer i salen mye tid til å stille spørsmål til talerne eller komme med innspill. Jeg tenkte flere ganger at det var ting jeg ønsket å bidra med, andre sider av en sak jeg ønsket å belyse. Det var jo tross alt en unik mulighet til å bli hørt, men samtidig slo usikkerheten og janteloven inn. Jeg ble redd for å si noe feil, for å bli misforstått eller feiltolket, til og med tanker om hvorvidt engelsken min er bra nok slo inn. I retrospekt angrer heller på at jeg ikke grep sjansen når den bød seg, når det som ungdom er så viktig å bidra til at ungdom blir hørt i saker som angår dem. Et tips til fremtidige EYE-deltakere er derfor å både være målrettet på hva man ønsker å bidra med selv, og ikke være redde for å la stemmen sin bli hørt.

Et annet, mer praktisk tips: Ikke ignorer arrangørenes råd om å møte opp til registrering i god tid før første aktivitet! Vi, delegasjonen fra Bærum, hadde vår første aktivitet klokken 10 fredag morgen og ruslet fra hotellet i retning Europaparlamentet og EYE 2018 rundt klokken 9. Resultatet ble 3 timer venting i kø – og selvfølgelig rakk vi ikke vår første aktivitet. For mye norsk optimisme og litt uflaks med andre ord. Vi hadde i tillegg uflaks med været. Storm og uvær i forkant av konferansen hadde tvunget arrangørene til å nedmontere noen av teltene flere workshops og debatter i Yo!Fest skulle holdes i, og flere av våre aktiviteter den første dagen ble avlyst. Noen problemer blir det naturlignok når man arrangerer en så stor konferanse, men til tross for mye køståing og avlyste aktiviteter følte jeg og Ungdomsrådet at vi fikk mye ut av European Youth Event 2018.

Vi fikk delta og høre på mange spennende talere og debatter, og det var utrolig inspirerende å se hvor mange engasjerte og flinke ungdommer det finnes i Europa. Man kan peke på mange ting i dagens politiske verden som går gal vei, men etter å ha opplevd så mange ildsjeler på EYE-konferansen står jeg igjen med en følelse av at Europas fremtid er i riktige hender. I tillegg var Strasbourg en overraskende fin og sjarmerende by, og vi som deltok fra Bærum Ungdomsråd ble mye bedre kjent under turen. Alt i alt var det både spennende og lærerikt å delta på European Youth Event i Strasbourg, og jeg vil på det varmeste anbefale andre Ungdomsråd, organisasjoner og engasjerte ungdommer å delta neste gang det arrangeres, i 2020.

Oda Danielsen, Bærum Ungdomsråd