A journey of a lifetime

Reisen min med Discover EU ble en opplevelse for livet. Jeg er glad for at jeg trosset all usikkerhet og grep muligheten! I fire uker reiste jeg alene rundt i Europa. Likevel, ensomt ble det ikke!

En vårdag i april 2022 fant jeg meg selv scrollende på telefonen, ikke ulikt andre dager. Det som var annerledes denne dagen var at mormor nettopp hadde sendt meg en link på sms (ja, hun greide faktisk å copy paste en link), der overskriften var «Gratis interrail til norske 18-åringer».

Dette passet jo ganske bra, med tanke på at jeg var 18 og godt kunne tenke meg et eventyr. Jeg klikket meg inn på DiscoverEU sine nettsider, som var overfylt med informasjon, spørsmål og skjema.

Uvitende om at dette kom til å bli et av mitt livs beste opplevelser, gadd jeg ikke å se mer på linken, og gikk tilbake til å scrolle på mobilen. Over en uke senere, ikke mange dager før fristen, kom jeg på at DiscoverEU fantes. Kanskje jeg bare skulle gjøre det? Hva hadde jeg å tape?

Spoler vi ca. ett år frem i tid er jeg en uke fra å reise alene rundt i Europa for første gang, med en plan om å være borte i 4 uker. Da jeg vant billetten, ble jeg inspirert og la mange planer. Men nå som det bare var en uke igjen til avreise, hadde jeg plutselig forkastet alle planene. Men tre ting visste jeg at jeg skulle: På et DiscoverEU-meetup i Venezia, et meetup i Praha og et i Firenze.

Meetupene hadde jeg kommet over etter å ha blitt med i en Facebook-gruppe for DiscoverEU-reisende. Jeg forstod at man kunne få sponset både mat, opphold og aktiviteter over flere dager, i tillegg til å møte masse folk fra hele Europa! Dette var en gyllen mulighet for en fattig student-lommebok, som jeg grep med begge hender. Påmeldingen gikk enkelt via DiscoverEU sine nettsider, og vips så hadde jeg en plan, og tak over hodet.

Det første meetupet i Venezia gikk over all forventning. Jeg kom til Venezia en dag før meetupet startet, og sjekket inn på et hostell, spent på hva som ventet. Hostellet var, som jeg senere erfarte gjaldt for de fleste hosteller, et perfekt sted å møte andre ungdommer. Fellesnevneren for ungdommer på reise er selvfølgelig et stramt budsjett, og derfor finner du ofte likesinnede på de billigste hostellene. Hostellet mitt hadde egen bar, restaurant og fellesområder.

Det som overrasket meg derimot, var at jeg ikke traff min første «venn» på noen av disse områdene, men på do! Etter å ha sjekket inn, sjekket jeg også ut hostellets fasiliteter (inkludert doen), og der var det rett og slett en som hadde glemt å låse døra. Reaksjonen min var å si unnskyld og lukke døra igjen, og jeg tenkte ikke så mye mer over det. Men da han gikk ut for å vaske hendene tok jeg initiativ, og sa noe sånt som «unnskyld for i stad», og han bare lo og sa det gikk bra. Og sånn kom vi i prat, og det førte til at jeg tilbrakte resten av dagen i Venezia med tyrkeren Okan, som jeg møtte på do samme dag. Det var definitivt noe jeg kommer til å huske resten av livet!

Dag 2, og første meetup. Vi ble godt tatt imot, med varm lunsj og «bli kjent»- leker. Gruppen min bestod av gutter og jenter fra Østerrike, Romania, Frankrike, Polen, Sverige med flere. Og vi «klikket» med en gang! Jeg fant fort ut at det var masse jeg ikke visste om for eksempel det politiske bildet i Romania, eller hva som var den beste snacksen i Polen. De neste dagene var vi på båtturer til øyene utenfor Venezia, fikk guidede turer rundt i byen, og 3-retters middag på lokale restauranter. Det beste var likevel alle de nye vennene jeg fikk. Dette gjaldt for alle meetupene jeg deltok på, og egentlig hele DiscoverEU-reisen.

Turen videre gikk gjennom Italia, Tsjekkia, Ungarn, Slovakia, Østerrike, Nederland, Belgia, Sveits og tilbake til Italia. Og det ble en blanding av reising alene, og sammen med folk jeg møtte på veien. Tenk den friheten man har, når man bare kan sette seg på et tog sammen med noen man møtte på veien, til en helt fremmed by! Hvis jeg skulle gitt et tips, ville det vært å carpe diem, grip dagen, og grip mulighetene. Du aner aldri hva som venter i den andre enden, og de beste stedene er ofte de du aldri planla å dra til.

Fra et økonomisk perspektiv er det kanskje noen som ønsker å planlegge og booke alt på forhånd, og det synes jeg er helt greit for de som vil det. Likevel slår jeg et slag for spontaniteten, og selv om det er litt skummelt innimellom, får du opplevelser du aldri vil glemme. Og for den billigste reisen er mine beste råd å sove på de billigste hostellene, og å bli med på så mange meetups som mulig. Bruk DiscoverEU-billetten på de lange strekningene. I Italia er lokaltog ganske billig, og det samme i Øst-Europa. Jeg betalte for eksempel selv en billett fra Budapest til Bratislava, men brukte en reisedag fra DiscoverEU-billetten på den 13 timer lange togturen fra Østerrike til Nederland.

Et godt økonomisk tips (kanskje mest med tanke på reiser i framtida) er å oppsøke andre reisende, og dermed få seg noen kontakter her og der. Både økonomisk og sosialt er det et stort pluss at man kjenner noen man kan overnatte hos, for eksempel i Roma. For selv de billigste hostellene kan bli dyre i storbyene. I tillegg kan det være lurt å forhåndsbestille de mest populære aktivitetene, i tilfelle de blir utsolgt.

En flott bonus du som er under 26 år kan benytte deg av, takket være EU, er billige priser på museer og aktiviteter. I Italia brukte jeg dette tilbudet mest, og der kunne prisene være satt ned fra for eksempel 18 til bare 2 euro!

Som solo-reisende er selvfølgelig ikke livet alltid en dans på roser, og det kan være stressende å ikke ha noe sted å sove, hvis man er litt i overkant spontan med bookingen. Jeg hadde en litt ubehagelig opplevelse i Napoli, da jeg ankom togstasjonen kl 22:30 om kvelden etter en laaang togtur fra Sveits. Jeg ble møtt med skitne gater, mange gjenger som lusket rundt, og kjente generelt på en dårlig vibe.

Jeg visste jo egentlig at togstasjoner ikke var det beste stedet å være, spesielt sent på kvelden i en by man ikke kjenner, men sånn ble det bare den dagen. Siden taxi var utelukket grunnet min ikke så stinne lommebok (litt for mye gelato), fomlet jeg meg etter litt om og men fram til en buss i retning hostellet. Heldigvis var hostellet veldig gjestfritt, men moralen er altså at togstasjoner ikke er stedet å være i de fleste byer, og spesielt ikke etter at solen har gått ned!

DiscoverEU-eventyret har gjort meg noen kroner fattigere, men utallige minner rikere. Jeg har fått muligheten til å oppleve, utforske og nyte det Europa har å by på, på en måte jeg aldri ville gjort ellers. Mye billigere, og ikke minst: mye bedre. En siste oppfordring fra meg til deg; reis deg opp av sofaen, og ta steget over dørstokken og ut i Europa! Og masse lykke til i trekningen av DiscoverEU-billetten!

Skrevet av

Magnus Lenngren